Žajbelj
Žajbelj je vsestransko zelišče in odlična rastlina za pripravo eteričnega olja. Vsestransko je uporaben v kulinariki, ima pa tudi številne zdravilne učinke. Če ga pripravljamo v obliki čaja, zmanjšuje potenje, njegovo grgranje pa lajša bolečine v grlu.
VRSTE:
Salvia officinalis
-
Goldblatt - Zlati žajbelj
Je zdravilna rastlina z rumeno-zelenimi panaširanimi listi.
Hkrati pa je tudi lepo dekorativna.
-
Culinaria - Srebrni žajbelj
Ima velike, srebrno-zelene liste. V italijanski kuhinji se njegovi
listi pogosto ocvrejo. Če ga na gredice posadimo skupaj z drugimi
rastlinami, še posebej lepo izstopa.
-
Pupurmantel - Škrlatni žajbelj
Ima škrlatno rdeče, žametne liste. Je lepo aromatičen in primeren
za zeliščne gredice.
-
Hexenmantel - Pisano listni žajbelj
Ima zelo lepe rdečkasto-zeleno-bele liste. Primeren je za pripravo
poživljajočega zeliščnega čaja.
-
Evita - Vitalni žajbelj
Dolgolistni, vitalni žajbelj z razmeroma dobro odpornostjo proti
pravi pepelasti plesni.
-
Fortado - zeleni žajbelj
Aromatičen žajbelj z razmeroma majhnimi zelenimi listi.
Salvia rutilans
-
Pino - Ananasov žajbelj
Njegovi cvetovi in listi so odlični za pripravo čajev. Rastlina cveti
od zgodnje zime dalje.
Salvia elegans
-
Mello - Žajbelj melona
Njegovi listi imajo prijeten vonj po meloni. Cvetovi se lepo
podajo sladkim jedem.
-
Citron - Citronski žajbelj
Citronska aromaza obogatitev predvsem sladkih jedi.
Salvia greggii
-
Peach - Breskov žajbelj
Privlačen cvetoči žajbelj z vonjem po breskvi, listi so rahlo bridki.
NASVET ZA GOJENJE:
Za uspešno rast žajbelj potrebuje sonce, redno zalivanje in ustrezno uporabo gnojil za zelišča.