Žajbelj

Žajbelj

Žajbelj je vsestransko zelišče in odlična rastlina za pripravo eteričnega olja. Vsestransko je uporaben v kulinariki, ima pa tudi številne zdravilne učinke. Če ga pripravljamo v obliki čaja, zmanjšuje potenje, njegovo grgranje pa lajša bolečine v grlu.

 

VRSTE:

Salvia officinalis

  • Goldblatt - Zlati žajbelj 

             Je zdravilna rastlina z rumeno-zelenimi panaširanimi listi.

             Hkrati pa je tudi lepo dekorativna.

 

  • Culinaria - Srebrni žajbelj 

              Ima velike, srebrno-zelene liste. V italijanski kuhinji se njegovi

              listi pogosto ocvrejo. Če ga na gredice posadimo skupaj z drugimi

              rastlinami, še posebej lepo izstopa.

 

  • Pupurmantel - Škrlatni žajbelj 

              Ima škrlatno rdeče, žametne liste. Je lepo aromatičen in primeren

              za zeliščne gredice.

 

  • Hexenmantel - Pisano listni žajbelj

              Ima zelo lepe rdečkasto-zeleno-bele liste. Primeren je za pripravo

              poživljajočega zeliščnega čaja.

 

  • Evita - Vitalni žajbelj

            Dolgolistni, vitalni žajbelj z razmeroma dobro odpornostjo proti

            pravi pepelasti plesni.

 

  • Fortado - zeleni žajbelj

            Aromatičen žajbelj z razmeroma majhnimi zelenimi listi.

 

Salvia rutilans

  • Pino - Ananasov žajbelj

              Njegovi cvetovi in listi so odlični za pripravo čajev. Rastlina cveti

              od zgodnje zime dalje.

 

Salvia elegans

  • Mello - Žajbelj melona

             Njegovi listi imajo prijeten vonj po meloni. Cvetovi se lepo

             podajo sladkim jedem.

 

  • Citron - Citronski žajbelj

            Citronska aromaza obogatitev predvsem sladkih jedi.

 

Salvia greggii

  • Peach - Breskov žajbelj

            Privlačen cvetoči žajbelj z vonjem po breskvi, listi so rahlo bridki.

 

 

NASVET ZA GOJENJE:

Za uspešno rast žajbelj potrebuje sonce, redno zalivanje in ustrezno uporabo gnojil za zelišča.