CVETJE ZA OKNA IN BALKONE

CVETJE ZA OKNA IN BALKONE

Želite da bodo vaši balkoni , okenske police, terase in počivališča v tem letu zasajene v trendu? Izbrali boste in posadili balkonske rastline v vročih barvah, od rumene do oranžne in kot kontrast vročini dodali nekaj rastlin v hladnih barvah, v modrih barvah.

 

Vroče in hladno – rumeno do oranžno in modro

Trend zasaditve cvetličnih korit je v tem letu v rumeni do oranžne in modri barvi. Še vedno so v ospredju mešane zasaditve z dodatkom nižjih, prevešajočih strukturnih rastlin. Rumeno do oranžno cvetoče rastline nas bodo grele, kot nas greje toplo poletno sonce in modro cvetoče rastline nas bodo hladile, kot nas hladi Sredozemsko morje. Kaj torej izbrati med rumeno do oranžno cvetočimi rastlinami. Izbirali bomo med petunijami, spremenljivkami, bidensi, miljon zvončki, rumeno dipladenijo, gomoljnimi begonijami, hojherami, okrasnimi koprivami, črnooko suzano, sanvitalijo, dašio... Med modro cvetočimi pa med petunijami, lobelijo, skaveolo, konvolvus, sutero (bakopo)… Nikar ne pozabite na sivko, ki bo širila prijeten vonj in vas pomirjala. Od strukturnih rastlin lahko posadite ipomejo, helikrisum, glekomo, dihondro, lisimahijo, moljevko …

Prav nič pa ne bo narobe, če boste posadili rastline v barvah, ki so vam všeč. Bogato vam bodo cvetele, saj jih vzgajate z ljubeznijo.

 

Kaj pa ostale barvne kombinacije

Pri sajenju moramo upoštevati barvne kombinacije, upoštevati moramo barvo fasade in balkonske ograje. V kolikor ima hiša belo fasado in lesene dele v rjavi barvi, ne bo težav, saj lahko sadimo rastline vseh barv. Na temnejših balkonih dodajmo belo cvetoče rastline. Nekoliko več težav bo pri barvnih fasadah. V kolikor je fasada v rdeči ali roza barvi, sadimo modro, rumeno in vijolično cvetoče rastline. K rumeni fasadi se odlično podajo modro in rdeče cvetoče rastline. Oglejmo si priloženi barvni krog. Na desni polovici imamo tople barve in na levi polovici hladne barve. Barve, ki so si bluzi ali se dotikajo, sodijo skupaj. Za kontrast dodajmo nekaj belo cvetočih, kar bo zasaditev le še poudarilo. Zasadimo lahko tudi rastline le v eni barvi, a v različnih odtenkih.

 

Posode in korita

Posode in korita naj bodo dovolj velika, prostorna. Na dnu morajo imeti odprtino za odtok odvečne vode, pred sajenjem to odprtino prekrijemo z črepinjo, grobim peskom, glinoporom. Korita naj bodo široka od 18 do 22 cm in globoka od 18 do 20 cm. Pred sajenjem korita temeljito operemo in razkužimo. Kot razkužilo lahko uporabimo varikino, en deciliter varikine na 10 litrov vode.

 

Zemlja in substrati

Najbolje bo, da jih posadimo v doma pripravljeno mešanico zemlje ali pa v specialni vrtnarski substrat za balkonske rastline. Tako zemlji kot substratu, pred sajenjem, primešamo počasi topna gnojila v obliki zrnc – Osmocote, Plantela.

V kolikor bomo pripravljali mešanico zemlje za sajenje doma, bomo potrebovali gnojevko, listovko, vresovko, ruševko, krtinovko, šoto, štorovko in mivko. Ne mešajmo sveže in stare zemlje za nove zasaditve. Novim rastlinam namenimo novo zemljo. Kupljenim substratom za balkonsko cvetje je priporočljivo primešati petino glinene ali ilovnate zemlje, kar znatno izboljša zadrževanje vode in hranil.

 

Zahteve rastlin po zemlji

Pelargonije zahtevajo nekoliko težjo ilovnato prst. Surfinije sadimo v kupljen substrat, kateremu lahko primešamo malo presejane kompostnice. Nageljne sadimo v težjo zemljo, zlasti ilovko, ki ji ne sme manjkati apna. Petunije nam bodo odlično uspevale v mešanici kompostnice in ilovnate prsti, z dodatkom vresovke. Navadna vodenka zahteva mešanico šotovke in gnojevke. Gomoljne begonije najbolje uspevajo v mešanici kompostnice, gnojevke in mivke. Fuksije sadimo v mešanico kompostnice, gnojevke, kateri primešamo malo zmlete roževine. Lantano sadimo v ilovnato ruševko, z dodatkom vresovke. Asparagus pa nam bo najbolje uspeval v mešanici listovke, šote in mivke.

 

Pri zasaditvah upoštevajmo lego

Številne balkonske rastline zahtevajo za svojo rast in bogato cvetenje sončno lego  (pelargonije, begonije »Zmajeva krila«, lantana, dipladenija, brahikoma, cigaretka, dašija, petunija…), zopet druge nam bodo odlično uspevale na senčni do polsenčni legi ( sutero – bakopa, gomoljne begonije, fuksije, navadne vodenke, zmajeva krila…).

 

Za tiste, ki ljubijo cvetoče slapove

Vsi tisti, ki ljubijo na svojih oknih in balkonih cvetoče slapove bodo posadili: dipladenijo, gorenjski nagelj, abutilon, kasijo, črnooko suzano, sufrinijo, petunijo.. Od strukturnih rastlin pa: glekomo, ipomejo, dihondro, moljevko, lisimahijo… 

 

Avtor: Drago Jančič, inž. vrt.