ROŽMARIN

ROŽMARIN

Rožmarin ima rad sončno in toplo lego, kar je povsem razumljivo.

Njegova domovina je Sredozemlje, torej topli kraji, zato mu pri vzgoji namenimo sončno in toplo lego. V Sloveniji je najbolj razširjen na Primorskem, kjer ga najdemo na sončnih, kamnitih legah. Primorci ga zelo radi uporabljajo za strižene žive meje. Po vsej ostali Sloveniji ga gojimo kot okrasno posodovko. In ker je občutljiv na mraz, ga moramo v jeseni prenesti v notranje prostore in prezimiti v prostorih kjer ne zmrzuje.

 

Opis                                                                                                                                           Njegovi listi so igličasti, na spodnji strani svetlo sive barve, kar njegovo okrasno vrednost še povečuje. Cvetovi so svetlo modri, novejše in požlahtnjene sorte lahko imajo tudi rožnato in belo obarvane cvetove. Celotna rastlina prijetno diši, še posebno listi, ki širijo vonj, ki nas spominja na kafro. A rožmarin ni samo dekorativna posodovka, ki s prijetnim vonjem, bogati okensko polico, balkon ali teraso, uporabljamo ga v kulinariki in nam služi kot zdravilna rastlina.

 

Najpogosteje ga sadimo kot okrasno rastlino

Rožmarin najpogosteje sadimo kot okrasno rastlino in to  prav zaradi prijetnega vonja, ki ga širi v okolico. Znani sta sorti Blue Winter, ki ima pokončno rast in Riviera, ki ima visečo rast. Sadimo posameznega ali v kombinaciji z ostalimi rastlinami. Najbolje bo, da ga posadimo v srednje težko zemljo. Odlična je mešanica iz ilovnate prsti, kateri primešamo malo šote in mivke.

 

Razmnoževanje

Razmnožujemo ga s potaknjenci. Potaknjence režemo, ko opazimo, da se je rast poganjkov zaključila. Zanesljivo se bodo ukoreninili delno oleseneli potaknjenci. Pretrdi, oleseneli potaknjenci nam ne bodo pognali korenin. Zeleni, zelnati potaknjenci pa nam zelo radi propadejo zaradi gnilobe.

 

Uporaba

Rožmarin je nepogrešljiv pri pripravi mesa na žaru, pri pečenkah in ribah. Uporabljamo ga za pripravo krem in mlečnih pudingov. Njegove učinkovine nam povečujejo prekrvavljenost, ugodno vpliva na prebavo, želodec, odpravlja bledico. Poživlja delovanje jeter in pospešuje izločanje žolča in ugodno vpliva na delovanje srca. Odpravlja depresijo in utrujenost, slabokrvnost, pomaga pri migrenah in pomaga pri zdravljenju kožnih bolezni. Vzrokov je več kot dovolj, da posadimo tudi rožmarin.